Esnek Malzeme Kontrol Sistemi
Bobinden çözülerek makinelerde çeşitli işlemler uygulanan flexible malzemeler, işlem sırasında gerek kendi homojen ölçülerde olmayan yapısı, hatalı makine kurulumu veya aktarma işlemi için kullanılan merdaneler deki olası hata nedenleri ile istenilen sonucu vermeyebilir. Bu durum da makine de insan insiyatifi kullanılmayan veya en aza indirilmiş otomasyon sistemleri kullanmak gereklidir. Kenar kontrol, Gergi denetim ve Web izleme kamera sistemleri, bir makinanın istenilen standartlar da üretim yapması için gerekli unsurlardan birisidir.
Web Guide Systems
Web guide veya şerit yönlendirme olarak adlandırılan sistemler ise, çözgüden sonra hat için de flexible malzemeyi kendi eksenin de lineer rotation tekniği ile döndürerek istenilen merkeze taşır. Bu yapı belli standartlar gerektirir. Flexible malzemenin web guide sisteme temas ettiği ilk merdane ile hat içinde ki makineye ait merdane arasında, flexible malzemenin yapısına ve kalınlığına doğru orantılı olarak en az malzeme genişliğinin bir buçuk katı kadar mesafe olmalı. Bu mesafe flexible malzemenin yeteri miktarda esnemesini ve web guide sistemin görevini tam yapabilmesi için gereklidir.
Kenar Kontrol Sistemi
Kenar kontrol sistemleri, analog değer veren kenar kontrol sensörünün, işlenecek malzemenin konumunu ölçerek flexibel malzemenin, çözgü havalı şaftının veya sargı şaftının bağlı olduğu mekanik gödeyi blok halin de sağa ve sola doğrusal mekanik hareketler yardımıyla işlem istasyonlarına doğru iletilmesini sağlar. Sarım bölümün de satandartlara uygun kenar düzgünlüğün da sarılmasını sağlar. Malzemenin cinsine ve makine hat hızına göre opsiyonel hızlar da ve değişken mekanik tasarımlarda üretilen önemli bir unsurdur.
Gergi Denetim Sistemleri
Gergi denetim sistemleri, flexible malzemenin işlenebilmesi için kenar kontrol kadar ve bazı durumlarda ise dahada önemli bir kontrol sistemidir. Tansiyon kontrol olarak da isimlendirilen sistem, loadcell veya benzeri bir ölçüm ekipmanı ile merdaneler arasın da dolaşan flexible malzemenin, merdane üzerinde ki baskı yükünü anlık olarak kontrol eder ve gergi kontrol cihazına bilgi verir. Gergi denetim cihazı bu bilgiyi operatörün belirlediği set değerine sabitlemeye çalışır. Burada ki düzenekte çözgü bölün de fren yapması için manyetik tozlu sistem, pnomatik fren veya sisteme uygun motor kullanılır. Sargı bölümünde ise manyetik tozlu debriyaj veya sisteme uygun motor kullanılır. Fren tertibatını yöneten denetim cihazı ile sargı bölümünü yöneten denetim cihazı, ölçüm yapan ekipmandan gelen veriye göre sistemi denetler. Flexible malzeme fiziksel olarak hal değiştirmeden işlenebilir duruma gelir. Censa group, özellikle fren sistemlerinde malzeme ağırlığı ve hat hızına göre uygun seçilmiş fren sistemi kullanmanızı önerir. Kesinlikle redüksiyon yaparak gereğinden zayıf torklarda ki fren sistemine aşırı yük uygulayan mekanik düzenlemeri tavsiye etmez.
Baskı Kontrol Sistemleri
Baskı kontrol kamera sistemleri, flexsible malzemelere uygulanan ve hat hızından dolayı çıplak göz ile takibi hapılamayan kontrol işlemleri için profesyonel çözümler sunar. Baskı takip veya web izleme kameraları makine hızına duyarlı doğrusal zamanlı fotoğraflar çekerek operatörün malzeme üzerinde yapılan baskı, baskı sonrası hata ayıklama veya çeşitli metotlar ile yapılan birleştirme ve yaknak işlemlerinin sağlıklı olup olmadığını çok rahat takip edebilir. Web izleme kamera sistemleri aynı zamanda tam otomatik yarı otomatik ve manuel olarak makinalarınızı denetler. Şayet web izleme sisteminin kenar kontrol ve gergi kontrol sistemlerinide denetlemesini baskı rengini veya birleştirme işlemine müdehalesini isterseniz, tam otomatik web izleme kamerası kullanmalısınız. Hayır sadece yapılan işin resmini çeksin veya benim yüklediğim resim ile çektiği rasmi karşılaştırsın ve buna göre bilgi versin derseniz yarı otomatik web izleme kamerası seçmelisiniz. Ancak sadece yapılan işin resmini çekerek ekrana taşısın ve operatör kontrol etsin hata halinde ilgili bölüme müdehale etsin isterseniz manuel web izleme kamerası kullanmalısınız.
Kenar Kontrol Sensörleri
Karşılıklı çalışan yüksek frekans piezo sensörler, R-L alıcı verici olarak aralarında bir ses perdesi oluşturur. Ses perdesinin en uç noktaları arasında ki voltaj farkı 0-5 veya 0-10 v olarak belirlenir. Kenar kontrol işlemi yapılmasını istediğimiz malzeme bu ses perdesini keserek mevcut voltajın yarı değeri olmasını sağladığın da tam olarak istediğimiz orijinde olduğu bilgisini sensörden almış oluruz. Şayet voltaj yarı değer değil ise WGD kenar kontrol cihazı kenar kontrol mekaniğine hareket et emrini vererek voltajın yarı değer olmasını sağlar.
Kenar Kontrol Sistemleri
WGS Roll Roller iki merdaneli yapısı ile birçok makinede ve birçok malzemede olağan üstü performans ile malzemelerinizi düzenler. Giriş ve çıkış merdaneleri birbirleri arasın da ustaca senkronize olarak hareket eder. Bu sayede malzemeyi kendi ekseninde doğrusal ve geniş merkezli daire kesiti yarıçapın da dairesel olarak hareket ederken taşıyarak orijin noktaya sabitler. Özellikle alüminyum şeritlerin işlenmesinde meydana gelen kendi için de katlanma veya iz atma olarak tabir edilen hataları tamamen sıfıra indirmiştir. WGS Roll Roller 100 mm genişlikten 4000mm genişliğe kadar istenilen ölçüde üretilmektedir. Bu sayede yarabandı makinalarından kumaş veya poşet makinalarına kadar birçok sektör ve farklı malzemenin kenar kontrol işleminin yapılmasına olanak sağlamaktadır
Gergi Kontrol Sistemleri
Gergi kontrol sistemi nedir ? Flexible malzeme işleme makineleri için en önemli bileşenlerden birisidir. Malzemenin çözülmesinden sarılması veya kesilmesine kadar geçen bütün istasyonlarda tansiyon kontrol sistemi önemini korumaktadır. Flexible malzeme gergiden dolayı fiziksel olarak hal değişimine uğramayacak ve deforme olmayacak şekilde kontrol edilmelidir. Aksi halde birçok makine bileşeni doğru çalışmaz ve çok ciddi fire ve zayiat söz konusu olur